Besöket var en del av det nationella danska initiativet Startblokken, som samlar kommuner, idrottsklubbar, näringsliv och civilsamhälle i ett gemensamt arbete för att hitta lösningar för landets cirka 40 000 arbetslösa unga vuxna. Projektet vilar på en tydlig rekommendation från Reformkommissionen i Danmark – att komplexa samhällsutmaningar kräver nya, tvärsektoriella samarbeten.
- Vi är här för att hämta inspiration till vårt arbete i Danmark, där vi arbetar med en liknande målgrupp. Det är verkligen lärorikt att se hur BOOST arbetar, särskilt ert samarbete med näringslivet och er modell för hur företag kan ta emot unga, säger Christian Traoré från FC Köpenhamn, som arbetar som så kallad "brobyggare" inom projektet.
Initiativet Startblokken drivs av Danmarks Idrætsforbund och finns just nu i fyra danska kommuner i nära samverkan med elitfotbollsklubbar, bland annat FC Köpenhamn. Målet är att hjälpa unga närmare jobb och utbildning genom att arbeta med livskompetenser, skapa nya kontaktytor och använda idrottens attraktionskraft som motor.
- Det känns väldigt starkt att se hur ni skapat hemliknande ramar där unga känner sig trygga och delaktiga i sin egen utveckling. Era gruppaktiviteter och individanpassade upplägg är något vi tar med oss hem, säger Maja Buskov från Danmarks Idrætsforbund.
BOOST-modellen, som bygger på nära samverkan mellan fotbollsklubben, näringslivet och det offentliga, väcker allt större intresse även utanför Sveriges gränser.
- Att samverka gränsöverskridande är en viktig del för att kunna lösa de problem vi har idag med utanförskap och sysslolöshet. Besök som dessa inspirerar båda parter och ger energi att fortsätta jobba med dessa frågor. Vi är väldigt glada över att FC Köpenhamn och Danmarks idrottsförbund hälsade på oss," säger Johannes Wohlert, hållbarhets- och kommunikationschef på FC Rosengård.
FC Rosengård är stolta över att få inspirera och låta sig inspireras av andra som också vill förändra framtiden – tillsammans.