Football For Life

 

FFL-logo

2008 startade FC Rosengård CSR-programmet Football for Life. Visionen med Football for Life är att med fotbollen som verktyg ge unga kvinnor i Sydafrika en möjlighet att stärka sin självkänsla och öka sin medvetenhet. Något som stärker deras ställning i samhället och bidrar till att de i högre utsträckning kan ta ansvar för sina liv och därigenom hindra HIV från att spridas ytterligare, detta i en del av världen där AIDS-relaterade sjukdomar fortfarande skördar många liv.

– Att spela fotboll är stärkande på många plan. Som sydafrikansk tjej från landsbygden är det banbrytande att snöra på sig ett par fotbollsskor. Att som ung kvinna få möjlighet att åka på tränings- eller talangläger är sensationellt. Med vårt nya damfotbollsutvecklingscenter kommer vi inte bara att skapa drömmar genom vår verksamhet, utan vi kommer också att kunna förverkliga tjejernas drömmar, säger Anna Nyman, verksamhetsansvarig för Football for Life och bosatt i Sydafrika sedan 2008.

Förverkliga ungdomars drömmar

FC Rosengård arbetar med att förverkliga ungdomars drömmar, inte bara på fotbollsplanen utan även i större sammanhang.

– Genom Football for Life’s verksamhet har drömmar förverkligats och möjligheterna för miljontals fotbollstjejer i Sydafrika har avsevärt förbättrats, säger Fran Hilton Smith, teknisk direktör för Sydafrikas Fotbollsförbund, SAFA.

– FC Rosengård har under lång tid drivit sina verksamheter med ett stort socialt engagemang. Genom flera olika projekt i Sverige och inte minst genom Football for Life i Sydafrika kan vi hjälpa till att skapa ett jämlikare samhälle. Att ge unga människor lika möjligheter att förverkliga sina drömmar är mycket viktigt för oss, säger FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

– Vi är väldigt stolta över Football for Life. Det finns så mycket annat som är viktigt än att bara vinna fotbollsmatcher och tänk då att en fotbollsklubb i Malmö gör allt detta för tjejer som vill spela fotboll i Sydafrika. Det betyder mycket för oss i klubben.

Partners for Life

En satsning som denna hade varit omöjlig att genomföra utan engagerade och involverade samarbetspartners. En av dessa är bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretaget Veidekke som haft ett stort engagemang i Football for Life sedan 2010.

Veidekkes värdegrund baseras på respekt för människan, entusiasm och modet att vara gränssprängande. Detta är tre fundamentala delar som vi även ser i vårt samarbete med Football for Life och som är grunden till varför vi valt att arbeta tillsammans. Med relativt små medel, men med mycket stort engagemang och med rätt förutsättningar, lyckas man stödja och stärka unga kvinnor till ett bättre liv med hjälp av fotbollen, säger Jimmy Bengtsson, VD Veidekke Sverige.

Unikt damfotbollsutvecklingscenter

När Football for Life drog i gång sin verksamhet 2008 startades fotboll för tjejer upp på ett 40-tal skolor. Idag når Football for Life ut till samtliga 550 skolor i distriktet UMkhanyakude. Med expanderingen uppkom ett behov av en samlingspunkt för att garantera verksamhetens kvalité, en samlingspunkt som nu förverkligats genom Football for Lifes huvudpartner, bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretaget Veidekke. Veidekke har bidragit såväl ekonomiskt som kunskapsmässigt till byggnationen av centret som byggts intill Masibonisane High School. Centret är helt unikt för Sydafrika. Här kommer vi att kunna arrangera talang- och träningsläger, tränarutbildningar, seriespel, work shops mm. Fotbollscentrat innefattar utbildningslokaler, omklädningsrum med duschar och toaletter, sovsalar och kök och invigdes 3 oktober 2015.

Veidekke har också gjort det möjligt för 10 lokala ungdomar att parallellt med byggnationen få en utbildning inom byggnadssektorn och samtidigt få stipendier för fortsatta studier.

Följ gärna vår verksamhet i Sydafrika på vår Facebooksida, Football for Life.

Ldbfcforlife 700