Hattrick by FC Rosengård

Hattrick by FC Rosengård är ett kunskapsprojekt där vi delar med oss av våra erfarenheter runt frågor inom skadeförebyggande träning, träning kopplat till nutritionsfrågor och träning kopplat till menstruationsfrågor. I projektet samarbetar vi med 16 skånska tjejfotbollsföreningar.

– Vi vill hjälpa till och stötta upp vad gäller fotboll, att träna tjejer, nutritionsfrågor och träning kopplat till menstruation. Vi vet att det ofta är manliga ledare/tränare i tjejlag och med hjälp av detta projekt hoppas vi att frågor runt bl.a. mens och träning ska bli lättare och bekvämare att hantera och prata om. Tillsammans med våra kunskapspartners, Oatly och Libresse, och våra starka A-lagsprofiler vill vi skapa en hållbar tjejfotboll i Skåne, säger Therese Sjögran, Sportchef i FC Rosengård.

Primär målgrupp för Hattrick by FC Rosengård är fotbollsspelande tjejer i åldrarna 13-15 år. Sekundära målgrupper är ledare och föräldrar. Vi hoppas även att detta projekt ska hjälpa till att motverka den s.k. ”dropout-frekvensen”, det vill säga antalet tjejer som slutar spela fotboll, vilken är väldigt hög i den aktuella åldersgruppen.

Hattrick by FC Rosengård består av tre delar. Första delen är en 90 minuters fotbollsclinic tillsammans med våra stjärnspelare och elittränare med fokus på skadeförebyggande träning. Andra delen är teoretisk med fokus på områdena nutrition och menstruation. Här har vi tagit hjälp av våra samarbetspartners och experter från Oatly och Libresse. Till denna del är även ledare och föräldrar i de 16 föreningarna välkomna. Tredje delen av Hattrick by FC är att laget bjuds in till Malmö IP för att få uppleva hur det är att spela en match i proffsmiljö. Här får laget spela en förmatch till en av FC Rosengårds Damallsvenska matcher, alternativt en match i Svenska cupen.

Följande 16 lag, från 15 skånska kommuner, är en del av Hattrick by FC Rosengård: Åkarps IF, Fortuna FF, Hittarps IK, Klippans FF, Glumslövs FF, GIF Nike, Hyllie IK, Svedala IF, Anderslövs BoIK, BK Höllviken, Dösjöbro IF, S Sandby IF, FC Staffanstorp, Höörs IS, Stehags IF och Sjöbo IF.

Hattrick by FC Rosengård genomförs tack vare stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, och arrangeras i samarbete med Swedbank och Sparbanken Skåne.