Rosengårds jättetrupp – 40 spelare i U-laget

Ingen selektering eller jakt på nyförvärv utifrån.
Men väl tre åldersgrupper samlade i en trupp.
I FC Rosengårds U15-17-lag har tränarna 40 spelare att välja mellan.
– Om man är spelare i FC Rosengård och vill spela vidare i FC Rosengård ska man få möjlighet att göra det när man blir så gammal att man kommer upp i vår trupp, säger tränaren Oscar Lorentzon.

Medan många föreningar har ett 15-, 16- och 17-årslag har FC Rosengård valt att satsa på en gemensam trupp i de tre ålderskullarna. I den så kallade elitförberedande verksamheten är U15-17-laget inslaget där framtidens damallsvenska spelare formas.
Truppen består i dag av cirka 40 spelare och kommer till seriespel med två lag. Ett i Skåneserien för F16 och ett i den regionala SM-serien F17 Södra Götaland.
– Det här är spelare där det händer mycket i deras liv. De går från ett högstadium till ett gymnasium, kompiskretsar förändras, kroppen växer och det är mycket känslor i den åldern. Som tränare för spelare i den åldern gäller det att hjälpa dem att förstå och acceptera att saker går upp och ner, säger Oscar Lorentzon, som anslöt från Hyllie IK:s P03-lag inför förra säsongen, och är en av tre tränare.
Utmaningarna som tränare för ett U15-17-lag är dock fler än så.
Med en stor trupp gäller det att alla känner sig sedda. Med allt vad det innebär att representera FC Rosengård gäller det även att lära sig att hantera motgångar och vad man kan lära sig av dem.
– De här spelarna har höga förväntningar då de spelar för FC Rosengård. Historiskt sett är det en väldigt framgångsrik klubb. Alla vill slå FC Rosengård, så varje match är utmanande. Man kan känna att man måste leva upp till klubbmärket som FC Rosengård-spelare och det kan bli en stress över det som vi också måste jobba med, förklarar Oscar Lorentzon.
Truppen består i år av spelare födda 2003-2005 (med något undantag född 2006) men någon större spelarruljans har det inte varit i vinter. Bara fem spelare har försvunnit på grund av ålder, uppflyttning till U19-laget eller klubbyte.
– Det är inte mycket skillnader i truppen från förra året – vilket gör att lagsammanhållningen och de sociala relationerna blir lite enklare att hantera än om det bytts ut 15 spelare och blivit en helt ny grupp. Nu kan vi jobba vidare med gruppsammansättningen och gruppdynamiken från förra året och göra den ännu bättre.
En effekt av de få spelare som lämnat FC Rosengård U15-17-lag har blivit att det är få som kommit utifrån. När det gäller spelarna som den gångna säsongen tillhörde F14-laget har de dock haft rätt till en plats, då de svenska mästarna inte har någon selektering i den här åldern.
– Om man är spelare i FC Rosengård och vill spela vidare i FC Rosengård ska man få möjlighet att göra det när man blir så gammal att man kommer upp i vår trupp.
Någon jakt på spelare från andra klubbar har det inte varit tal om.
– Med tanke på att vår trupp är ganska full har vi inte annonserat provträningar. Det har mer varit att spelare själva efterfrågat om de skulle få komma och provträna hos oss i några veckor. Då har vi pratat med deras klubb och tränare för att höra om det skulle vara en bra idé. Utifrån det har vi diskuterat om det finns plats i truppen för att kanske komma och provträna.
Under den tid som Oscar Lorentzon varit tränare i FC Rosengård har man inte aktivt försökt värva spelare från andra föreningar. Däremot inledde man förra året samarbeten med föreningar och spelare, som tränade med Rosengård med jämna mellanrum. Någonting man kommer fortsätta med i år.
– Det är ett långsiktigt samarbete där spelare får testa på hur det är att vara i vår träningsmiljö. Sen får vi ta en diskussion utifrån det.
Spelartruppen består dock inte enbart av spelare från Malmö, även om huvuddelen kommer från staden. Där finns inslag från Höllviken, Ystad, Helsingborg och Marieholm.
Att FC Rosengård för några år sedan valde att slå ihop sitt U15- och U17-lag är någonting som Oscar Lorentzon enbart ser som positivt. Även om det såklart är en utmaning för tränarna med en grupp på cirka 40 spelare. Det vägs dock upp av att de aldrig behöver oroa sig för skade- eller sjukdomsbekymmer, att alla känner varandra vid matchstart och att fler får möjlighet att matchas i F17-laget i en yngre ålder.
– Anledningen till att vi vill fortsätta jobba med det och tycker att är en bra idé är bland annat att vi vill ge de äldre spelarna en möjlighet att hjälpa de yngre att utvecklas. När det blir lite större åldersskillnader och större sociala skillnader måste man kunna ta ett större ansvar på det sättet. Steget från ett 15-årslag till ett 17-årslag kan bli ganska stort om man inte har en naturlig väg in där man redan känner spelarna.
I vinter har 40-mannatruppen bland annat matchats mot danska lag – för att få möta en annan typ av motstånd med annorlunda försvarsspel – men när det gäller den kommande säsongen finns inget fokus på resultat. Istället tänker Lorentzon på utvecklingen. Som sig bör i ett ungdomslag.
Det rör sig om hur spelarna ska bete sig såväl på som vid sidan av fotbollsplanen och att varje individ oftare ska utföra aktioner de redan gör bra samt förbättra sina aktioner. Det handlar om att bygga vidare på det passningsorienterade och chansrika anfallsspelet, men för den sakens skull inte glömma bort det kollektiva försvarsspelet.
– Slutligen ska vi efter match och träning känna att vi gjort en bra prestation. Då tror jag att vi kommer väldigt långt resultatmässigt med.
Av Robert Rosén – Skånesport