Utbildning

 

FC Rosengårds utbildningar

FC Rosengård vill erbjuda unga elitsatsande tjejer chansen att satsa på fotbollen och skolan – samtidigt. Fungerar inte skolan så fungerar inte fotbollen och vice versa. Här kommer lite information om vår skolverksamhet under 2017/2018.

På våra tre samarbetsskolor går spelare från FC Rosengård och andra klubbar runtom i Skåne. Träningarna är förlagd till morgnar och förmiddagar – detta för att ge bästa möjliga återhämtning inför eventuella kvällspass. I alla skolor har det gått/går det spelare som nått ungdomslandslag, damlandslaget och Damallsvenskan. Det är vi väldigt stolta över. Men vi är inte nöjda, vi vill fortsätta utvecklas för att kunna utveckla spelarna!

Akademin – Malmö Idrottsgrundskola (årskurs 7-9)
Satsningen på skolan har varit ett bärande inslag ända sedan starten. En majoritet av eleverna kommer inte att kunna försörja sig på sin idrott och måste därför ha en utbildning att falla tillbaka på. Upplägget har varit så framgångsrikt att skolresultaten i Malmö FF:s akademi är bland de allra bästa av de kommunala skolorna i Malmö.

Som elev vid Malmö Idrottsgrundskola, tränar du tre till fyra fotbollspass samt ett fysikorienterat pass varje vecka under skoltid. Träningen bedrivs dels utomhus på konstgräsplanerna vid Swedbank Stadion och dels i Kombihallen. Ida Mbarka (UEFA Advanced licens, kommande UEFA Youth utbildad) fortsätter som ansvarig instruktör och leder träningen. Träningskläder och övrigt träningsmaterial tillhandahålls och förvaras i anslutning till skolan. Träningarna är väldigt nytänkande och kreativa och varje pass innehåller träning av koordination, balans, lekar, orientering, 1:a touch, knäkontroll, problemlösning, spelförståelse, teknik, mentalträning samt frågeställningar till spelarna. Varje elev kommer vid varje termin själv få hålla ett träningspass. Gruppen gör även mycket tillsammans utanför skoltid och det tror vi har varit en bidragande faktor till den mänskliga utvecklingen såväl som den fotbollsmässiga.

Malmö Idrottsgymnasium
MIG erbjuder tjejer att få träna fotboll på skoltid, men poängterar att det är minst lika viktigt att klara studierna. Skolan följer spelarnas studieresultat och hjälper till med studieplanering. Träningsmiljön fortsätter som tidigare att vara på Stadionområdet som andas fotboll! Nu och för all framtid. Förutom gräsplaner och konstgräs både ute och inne finns ett fantastiskt gym för både styrketräning och rehabilitering.

Nytt för kommande termin är att Frida Svensson ansluter som instruktör. Frida är 37 år, har idrottslärarutbildning och är ungdomstränare i FC Rosengård sedan några år. Hon kommer att assisteras av Ida Mbarka, 23 år, som gjorde ett fantastiskt jobb under senaste året. Frida kommer även att få en 50 % tjänst i klubben som koordinator för vår ungdomsverksamhet.

Vi är själva våra största kritiker och nytt för i år är att träningarna blir ännu mer individ- och positionsanpassade. Tisdagar tränar de mer offensiva spelarna, onsdagar tränar de mer defensiva spelarna och torsdagar tränar samtliga tillsammans där de ställs med och mot varandra i mindre spelformat. Som tidigare kommer fredagar att vara till för fysik-, rehabilitering-, och teoriträning.

Malmö ProCivitas Privata Gymnasium
ProCivitas är ett idrottsgymnasiealternativ som vänder sig till elever som har nationell elit som mål. Träningen sker tre dagar i veckan, två fotbollspass och ett gym/styrkepass. Det är en skolgång anpassad för elitsatsning. ProCivitas erbjuder en helhetslösning för dig som vill kunna utvecklas optimalt inom din idrott. Denna utbildning är speciellt framtagen för dig som helhjärtat vill satsa på din idrott och som samtidigt vill få behörighet att söka vidare till universitet eller högskola. Under de senaste fem åren har inte mindre än 40 st. av ProCivitas fotbollselever nått allsvenskt spel eller landslag. Det är något som vi ser som ett kvitto på utbildningens kvalitet.

För ProCivitas Fotbollsgymnasium har klubben anställt David Sjöström, 27 år. David jobbar idag som lärare i psykologi och som tränare för Staffanstorps F04-07. Som medhjälpare kommer David ha Malin Levenstad, 29 år. Hon är välkänd i klubben och är ass. tränare och fysiktränare i vårt A-lag. Nytt är att fotbollsträningen under hösten kommer att flyttas till Malmö IP, vår hemmaarena.

För provspel och ansökningar till våra skolor för HT 2018
Förutom berörd skola kommer vi att informera om hur och när detta sker. Denna information publicerar vi under hösten.

Zecira          Ebba

Zećira Mušović tog studenten från ProCivitas. Ebba Wieder gick i Akademin och tog i år studenten från Malmö Idrottsgymnasium. Båda är spelare i FC Rosengårds representationslag, har spelat i Champion League och tillhört ungdomslandslag. Förhoppningsvis ser vi dem snart i damlandslaget. Båda spelarna är två goda exempel på att du både kan satsa på skolan samtidigt som fotbollen.

Våra instruktörer

ida

Ida Skog Mbarka
(Akademi/idrottsgymnasium)
frida

Frida Svensson
(Idrottsgymnasium)
david

David Sjöström
(ProCivitas)
FOTBOLL, DAMALLSVENSKAN, PORTRÄTT, Rosengård

Malin Levenstad
(ProCivitas)