Utbildning

 

FC Rosengårds utbildningar

FC Rosengård vill erbjuda unga elitsatsande tjejer chansen att satsa på fotbollen och skolan – samtidigt. Fungerar inte skolan så fungerar inte fotbollen och vice versa. På våra tre samarbetsskolor går spelare från FC Rosengård och andra klubbar runtom i Skåne. Träningarna är förlagd till morgnar och förmiddagar – detta för att ge bästa möjliga återhämtning inför eventuella kvällspass. I alla skolor har det gått/går det spelare som nått ungdomslandslag, damlandslaget och OBOS Damallsvenskan. Det är vi väldigt stolta över. Men vi är inte nöjda, vi vill fortsätta utvecklas för att kunna utveckla spelarna!

Akademin – Malmö Idrottsgrundskola (årskurs 7-9)
Satsningen på skolan har varit ett bärande inslag ända sedan starten. En majoritet av eleverna kommer inte att kunna försörja sig på sin idrott och måste därför ha en utbildning att falla tillbaka på. Upplägget har varit så framgångsrikt att skolresultaten i Malmö FF:s akademi är bland de allra bästa av de kommunala skolorna i Malmö.

Som elev vid Malmö Idrottsgrundskola, tränar du tre till fyra fotbollspass samt ett fysikorienterat pass varje vecka under skoltid. Träningen bedrivs dels utomhus på konstgräsplanerna vid Swedbank Stadion och dels i Kombihallen. Ida Mbarka (UEFA Advanced licens, kommande UEFA Youth utbildad) är ansvarig instruktör och leder träningen. Träningskläder och övrigt träningsmaterial tillhandahålls och förvaras i anslutning till skolan. Träningarna är väldigt nytänkande och kreativa och varje pass innehåller träning av koordination, balans, lekar, orientering, 1:a touch, knäkontroll, problemlösning, spelförståelse, teknik, mentalträning samt frågeställningar till spelarna. Varje elev kommer vid varje termin själv få hålla ett träningspass. Gruppen gör även mycket tillsammans utanför skoltid och det tror vi har varit en bidragande faktor till den mänskliga utvecklingen såväl som den fotbollsmässiga.

Malmö Idrottsgymnasium
MIG erbjuder tjejer att få träna fotboll på skoltid, men poängterar att det är minst lika viktigt att klara studierna. Skolan följer spelarnas studieresultat och hjälper till med studieplanering. Träningsmiljön fortsätter som tidigare att vara på Stadionområdet som andas fotboll! Nu och för all framtid. Förutom gräsplaner och konstgräs både ute och inne finns ett fantastiskt gym för både styrketräning och rehabilitering.

Frida Svensson är instruktör på MIG. Frida Svensson har idrottslärarexamen och flera års erfarenhet från skolans värld. Hon har sedan många år tillbaka varit aktiv som tränare både i FCR & LB07 och slutförde nyligen UEFA Ungdom A.

Hon assisteras av Elena Sadiku. Elena är 25 år och har en förflutet som spelare i Damallsvenskan för LdB, Kristianstad, Eskilstuna och Hammarby. Hon är ansvarig för FC Rosengårds F19-lag och genomgår just nu UEFA A-utbildning.

Malmö Idrottsgymnasium vill ge sina elever möjligheten att nå sina drömmars mål att bli elitfotbollsspelare samtidigt som vi erbjuder anpassad studiegång för spelare som är borta från skolan pga landslagsuppdrag, tipselitsamlingar eller A-lagsträningar under dagtid. Eleverna tränar två fotbollspass och ett fyspass under en vecka på skolan. De har kortare skoldagar tisdag-fredag som ska möjliggöra för tidig eftermiddagsträning i klubblag.

Just nu består eleverna som studerar på Malmö Idrottsgymnasium av spelare från Eskilsminne IF, Borgeby FK, Dösjöbro IF, FC Staffanstorp, Trelleborgs FF, Hammenhögs IF, Hittarps IK, LB07 och FC Rosengård.

Malmö ProCivitas Privata Gymnasium
ProCivitas är ett idrottsgymnasiealternativ som vänder sig till elever som har nationell elit som mål. Träningen sker tre dagar i veckan, två fotbollspass och ett gym/styrkepass. Det är en skolgång anpassad för elitsatsning. ProCivitas erbjuder en helhetslösning för dig som vill kunna utvecklas optimalt inom din idrott. Denna utbildning är speciellt framtagen för dig som helhjärtat vill satsa på din idrott och som samtidigt vill få behörighet att söka vidare till universitet eller högskola. Under de senaste fem åren har inte mindre än 40 st. av ProCivitas fotbollselever nått allsvenskt spel eller landslag. Det är något som vi ser som ett kvitto på utbildningens kvalitet.

För ProCivitas Fotbollsgymnasium har klubben anställt David Sjöström, 27 år. David jobbar idag som lärare i psykologi och som tränare för Staffanstorps F04-07. Som medhjälpare kommer David ha Malin Levenstad, 29 år. Hon är välkänd i klubben och är ass. tränare och fysiktränare i vårt A-lag. Nytt är att fotbollsträningen under hösten kommer att flyttas till Malmö IP, vår hemmaarena.

För provspel och ansökningar till våra skolor för HT 2018
Förutom berörd skola kommer vi att informera om hur och när detta sker. Denna information publicerar vi under hösten.

Zecira          Ebba

Zećira Mušović tog studenten från ProCivitas. Ebba Wieder gick i Akademin och tog i år studenten från Malmö Idrottsgymnasium. Båda är spelare i FC Rosengårds representationslag, har spelat i Champion League och tillhört ungdomslandslag. Förhoppningsvis ser vi dem snart i damlandslaget. Båda spelarna är två goda exempel på att du både kan satsa på skolan samtidigt som fotbollen.

Våra instruktörer

ida

Ida Skog Mbarka
(Akademi)

frida

Frida Svensson
(Idrottsgymnasium)

Elena Sadiku
(Idrottsgymnasium)

david

David Sjöström
(ProCivitas)

FOTBOLL, DAMALLSVENSKAN, PORTRÄTT, Rosengård

Malin Levenstad
(ProCivitas)