FC Rosengård och Novo Nordisk i samarbete mot kroniska sjukdomar som obesitas och diabetes – som ökar draktiskt.
FC Rosengård i samarbete med Novo Nordisk för att förebygga kroniska sjukdomar och förbättra hälsan i FC Rosengårds hjärtområden.
Initiativet Move by FC Rosengård syftar till att förbättra hälsovanorna hos barn och deras familjer genom fysisk aktivitet och hälsosam kosthållning. Programmet är en del av FC Rosengårds sociala arbete och har stöd från Novo Nordisk som en del av deras globala partnerskapsprogram ”Cities for Better Health”.
Målet med initiativet är att främja en hälsosammare livsstil och minska risken för sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes.
Mötena hålls en gång i veckan två veckor i rad, med 2-3 veckors uppehåll emellan, och kan ha olika teman, som till exempel:
Dessa möten kan vara i form av:
Utöver aktiviteterna vid mötesplatsen arbetar vi med spontanaktiviteter i vänskapsparken varje lördag och på skollov, året runt.
Novo Nordisk hoppas kunna bidra till en positiv förändring i samhället och förbättra livskvaliteten för människor genom sitt samarbete med FC Rosengård och lokala samhällsgrupper.
Cities for Better Health (tidigare Cities Changing Diabetes) är ett globalt partnerskapsprogram initierat av Novo Nordisk, som svar på den dramatiska ökningen av typ 2-diabetes i världen. Programmet verkar för jämlik hälsa och har idag fokus på prevention av kroniska sjukdomar som obesitas och typ2-diabetes. Syftet är att belysa den utmaning som många städer står inför, med kroniska sjukdomar som ökar i snabb takt.
Totalt ingår idag mer än 45 städer i världen i Cities for Better Health. Initiativet sammanför aktörer från flera sektorer, inklusive hälso- och sjukvårdsenheter, statliga organ och privata företag, för att skapa meningsfulla förändringar, med särskilt fokus på utsatta befolkningsgrupper.
I november 2019 blev Malmö del av Cities for Better Health, dåvarande Cities Changing Diabetes. Malmö stad, Malmö universitet, Novo Nordisk och Region Skåne är partners i programmet. Den kartläggning som gjordes i uppstarten visade att prevalensen av diabetes i Malmö dubblerats mellan 2011-2018, med en särskilt oroande utveckling i yngre åldersgrupper. Utifrån detta har flertalet initiativ tagits för att förbättra situationen, med fokus på de mest drabbade stadsdelarna.